top of page

Oedeemtherapie

Lymfoedeem

Door een stoornis van het lymfvatenstelsel wordt weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsel veroorzaakt onder andere (pijnlijke) zwelling en stijfheid. Lymfoedeem geeft in het aangedane gebied een zwaar gevoel en/of gevoel van spanning.

Bewegingen kunnen beperkt worden. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen.

Bij primair lymfoedeem zijn de afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. Het lymfoedeem kan zich direct na de geboorte manifesteren, of in een later stadium, bijvoorbeeld na een trauma of operatie (secundair lymfoedeem).

Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf, denk aan een (wondroos)infectie, ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn bestralingen (behandelingen van kanker) of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt. 

Huid- en Oedeemtherapie is gespecialiseerd in de nazorg na (borst)kanker. Daarnaast zijn er twee samenwerkingsverbanden: 
- MTC de Viergang (Fysiotherapie m.b.v. Echografie)
- Bratelle (Oedeem bh's)

 

Veneus oedeem

Defecte kleppen in de aderen (het veneuze systeem) van de benen verhinderen een optimale terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed uit de benen richting het hart. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen kunnen pijnklachten geven.

 

Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. Bovendien kunnen deze vetophopingen pijnklachten geven of de benen snel vermoeid doen raken. Het betekend letterlijk vetzwelling en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Ook kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: het doet zich voor aan beide zijden en handen en voeten zijn echter nooit aangedaan (in tegenstelling tot lymfoedeem).

 

Behandelingsmogelijkheden

  • Manuele lymfedrainage: door deze zachte pompende massagetechniek wordt het netwerk van de lymfevaten direct onder de huid geactiveerd. Met oedeemgrepen leiden we het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

  • Endermologie: deze therapie bevorderd de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfevocht en verzacht hard weefsel. Endermologie kan ook ingezet worden bij verklevingen, littekens en/of brandwonden.

  • Lymfepomp (intermitterende compressietherapie IPC): dit is een automatisch massagesysteem die door middel van luchtdrukgolven de afvoer van lymfevocht bevorderd.

  • Ambulante compressietherapie: druk op de onderliggende weefsels kan worden toegepast door middel van zwachtelen. Hierdoor wordt de afvoer van het lymfevocht bevorderd en extra vochtvorming wordt tegengegaan. Ook kunnen er steunkousen (TEK), thoraxbandages, compressiebroeken en overige drukkleding toegepast worden.

  • Fascietechnieken: rek- en rolbewegingen kunnen worden ingezet om de verschuifbaarheid tussen de verschillende huidlagen te verbeteren. Deze techniek wordt veel ingezet bij patiënten die een borstkankeroperatie hebben ondergaan.

  • Lymfetaping: dit is speciale tape die de lymfeafvloed stimuleert. De lymfetape is elastisch en wordt met rek op de huid aangebracht, hierdoor ontstaat meer ruimte in de huid waardoor het vocht beter opgenomen en afgevoerd kan worden.

  • Ademhalings- en bewegingsoefeningen: deze technieken bevorderen de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten.

bottom of page