top of page

Littekentherapie

Als u last heeft van storende littekens, kunnen deze verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. In een dergelijk geval kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Doel van de behandeling is vaak het versoepelen van de littekens om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen en een tweede doel is het uiterlijk van een litteken verbeteren.

Wondgenezing

De wondgenezing verloopt in drie fasen:

  1. De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.

  2. De regeneratiefase duurt van de vierde tot eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collegagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.

  3. De rijpingsfase begint de eenentwinstigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Littekens ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Zo'n verstoring kan bijvoorbeeld een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied zijn.

Soorten littekens

  • 'Gewone' littekens: bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een smal streepje achter. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder van kleur.

  • Atrofische littekens: hierbij is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak dun en ingetrokken.

  • Hypertrofisch littekens: brede, roze littekens. Er is veel collageen weefsel gevormd en het litteken ligt boven op de huid.

  • Keloïdale littekens: hetzelfde als een hypertrofisch litteken maar groeit over de grens van het wondgebied heen.
     

Behandelmethodes

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf het beste van het littkens of korstjes afblijven. Krabben en peuteren werkt averechts. Wij kunnen u massagegrepen aanleren waarmee u uw litteken soepel kunt houden.

bottom of page