Acnetherapie
Acne vulgaris, kort acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12 en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen.
Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels, en het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklieruitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.Het zou makkelijk zijn om één oorzaak te wijden aan deze ontsteking. Dat zou de behandeling ten slotte ook een stuk eenvoudiger maken. Helaas is dit niet zo. De ontstaanswijze van acne kan te maken hebben met verschillende factoren. De grootste factor is een verandering in de hormoonhuishouding. Dat verklaart dan ook waarom acne vooral in de puberteit tot uiting komt. Overige factoren kunnen zowel uitwendig (cosmetica) als inwendig (genetisch) zijn. Tevens kan acne verergerd worden door het gebruik van bepaalde medicatie.
Om van acne af te komen zijn diverse behandelingen mogelijk. De huisarts of dermatoloog kan medicatie voorschrijven zoals antibiotica. Medicamenteuze behandeling is onder andere gericht op het verminderen van de talgproductie, het remmen van de ontsteking of de groei van bacteriën tegengaan.
Naast behandeling door middel van medicatie kan acne ook door de huidtherapeut behandeld worden. Bij Huidtherapie Kempers zijn de behandelingen gericht op het verminderen van actieve acne of het verminderen van rest-acne, zoals littekens. Tijdens een intake gesprek wordt gekeken welke behandeling het meest geschikt is voor de huid. Deze behandelingen kunnen bestaan uit een basisbehandeling, chemische peeling of de Dermapen™. Bij een aantal zorgverzekeraars wordt acnetherapie (gedeeltelijk) vergoed met verwijzing van de arts. Dit kunt u zelf navragen bij u zorgverzekeraar.
We kunnen een basisbehandeling (dieptereining) toepassen of aan de slag met chemische peeling en/of Dermapen™.
Naast de behandelingen is het natuurlijk ook goed om te weten wat u zelf kunt doen, of juist niet moet doen:
-
Gebruik goede huidverzorgingsproducten. Wees hierbij voorzichtig en zorg ervoor dat de huid niet verder geïrriteerd raakt. In de praktijk verkopen wij verschillende huidverzorgingsproducten geschikt voor de acnehuid o.a. van Eucerin. Reinig de huid 2x per dag, 's ochtend en 's avonds en breng daarna een verzorgend product aan.
-
Knijp de puistjes niet zelf uit; u kunt het talg naar binnen drukken wat de kans op onderhuidse ontstekingen groter maakt. Laat de huid zo veel mogelijk met rust.
-
Wilt u graag meer weten over de behandelingen of advies over hoe je het beste je huid kunt verzorgen? Neem dan contact op met de huidtherapeuten van Huidtherapie Kempers. Wij helpen u graag verder naar een gezonde huid!